Trädgård & Grönt

Trend: Enkelt, nyttigt och gott – odla eget te!

odla eget te

Att odla egen frukt och egna grönsaker i trädgården, på terrassen eller balkongen har varit populärt ett tag. Men nu tar många trenden ett steg längre och odlar till och med eget te och kaffe därhemma.

Att odla eget kaffe (Coffea arabica) tar tid, kräver noggrann klimatkontroll och dessutom kunskap i rostning av kaffebönorna. Därför njuter de flesta idag mest av kaffeplantans vackra bladverk och väldoftande blommor.

Det blir emellertid allt mer populärt att ha tebuskar i hemmet. Det är nämligen betydligt enklare att göra eget te än kaffe!

Bakker.com erbjuder en tebuske (Camelia sinensis) som traditionellt används av teodlare i Kina, där busken även växer vilt i bergiga områden. Denna kinesiska tebuske kan producera grönt, svart och vitt te. Svart (rött) te tillverkas av soltorkade blad som får oxidera innan det rullas och torkas, medan vitt te tillverkas av blad som torkats skyddat från solen. Grönt te är lättast att göra, och tillverkas av de färska bladen. Detta kan du också enkelt göra själv där hemma –

Så här gör du eget grönt te:

  1. Skörda de yngsta, nya bladen
  2. Torka tebladen soligt i 15 minuter
  3. Värm tebladen i händerna och rulla dem sedan till små bollar
  4. Låt torka i rumstemperatur under 1 dag
  5. Häll kokande vatten över och njut av ditt hemodlade te!