Trädgård & Grönt

Trädgårdstrender 2017

Trädgårdstrender 2017

Blomsterfrämjandet presenterar här 2017 års trädgårdstrender. Trenderna är tolkade tillsammans med Elmia Garden.

Grön i trädgården
År 2017 är odling och trädgård inte längre bara ett fritidsintresse hos en utvald grupp utan en övergripande trend som dyker upp på de mest oväntade platser. Det gröna återfinns i såväl mode- och inredning som i kontorsmiljöer. Många nybörjare börjar odla och inredningsintresserade väljer grönt.

Trenden grön i trädgården är ungdomlig och färgglad. Många unga odlare har ingen egen trädgård och då fungerar balkonglådan utmärkt. Lämpliga växter där är lättskötta sommarblommor som småpetunia, pelargon och lobelia i härliga färger. Trädgårdsnejlikor är helt rätt och passar fint till både gamla och moderna miljöer.

Att växter ska vara lätta att sköta har hög prioritet för många och inomhus ser vi lättskötta krukväxter som ampellilja, calandiva, kornettblomma och monstera.

Många nybörjare vill veta bakgrunden och historierna bakom de växter de tar in i sina hem. Informativa och snygga förpackningar kommer vi därför att få se allt mer av.

Gröna labbet
Innovationer som kopplar ihop natur och teknik är mer populära än någonsin. Hur ska vi odla, äta och leva i framtiden? Hur kan tekniken hjälpa oss i miljöarbetet och vad kan vi göra med nyheter i vår egen trädgård? I Gröna Labbet presenteras odlandet i en modern och futuristisk kontext.

Förra året vann en italiensk arkitektbyrå en internationell idétävling med ett förslag där en förskola istället för mer digitalisering satsat på en köksträdgård för att undervisa barnen. I Sverige pågår flera liknande projekt och det visar att experimenterandet och lärandet är oerhört viktigt.

2017 ser vi många roliga växtinnovationer. TomTato har till exempel både tomat och potatis i samma planta. Först skördas tomater och när tomatsäsongen är över är det dags att ta upp potatisen! Andra roliga nyheter är Petunia ’Night Sky’ vars blommor ser ut som en stjärnhimmel och småpetunian ’Cameleont’ som skiftar färg beroende på temperatur och ljus! Genom kreativ förädling tas de bästa egenskaperna om hand och förstärks eller ändras helt.

Vego Garden
De vegetariska vindarna blåser i stormstyrka genom våra kokbokshyllor, matlagningsprogram och restauranger. Många väljer ekologisk och hälsosam mat, gärna så närodlad som möjligt. Med detta har kopplingen mellan vad vi äter och vad vi själva odlar blivit starkare än på länge. Självförsörjning har blivit trendigt och många restauranger skyltar tydligt med lokala varor.

En snabb titt i katalogerna från de svenska köksleverantörerna visar att odlande i köket är här för att stanna. Nästan alla nya kök har någon typ av lösning för en småskalig köksträdgård.

Att välja svenskodlade växter är helt rätt. De är odlade på ett bra sätt, både för människor och miljön, och det finns mycket ätbart att välja bland. Naturligtvis klassiska grönsaker som tomat, chili, aubergin och gurka. Men också ätbara blommor som tagetes, krasse och pelargon. Liksom väldoftande lavendel till lavendelskorpor och kryddväxter till dekoration och smaksättning. Även insekterna ska få sitt, blomstertobak och lavendel hör till favoriterna!