Trädgård & Grönt

​Växttrender 2017 – med fokus på tulpaner

Växttrender 2017

2017 blir ett grönt år! Blomsterfrämjandet presenterade i höstas 2017 års trädgårdstrender som vi tolkat tillsammans med Elmia Garden. Här kommer växttrenderna sett från ett tulpanperspektiv.

Grön i trädgården

År 2017 är växter inte längre bara ett fritidsintresse hos en utvald grupp utan en övergripande trend som dyker upp på de mest oväntade platser. Växter återfinns i såväl mode- och inredning som i kontorsmiljöer. Många nybörjare börjar odla och inredningsintresserade väljer grönt.

Trenden grön i trädgården är ungdomlig och glad. Många unga börjar intressera sig för växter och tulpaner är bra nybörjarväxter eftersom de är så lätta att lyckas med. Tulpaner finns i många härliga färgnyanser; allt ifrån starkt rött till härliga pasteller, tvåfärgade och rent vita. Rätt eller fel finns inte, utan det är de personliga preferenserna som avgör hur buketten ser ut. En sort som dyker upp i många buketter är den ljust gula Verona, som både doftar och skänker skönhet och ljus.

Gröna labbet

Innovationer som kopplar ihop natur och teknik är mer populära än någonsin. Hur ska vi odla, äta och leva i framtiden? Hur kan tekniken hjälpa oss i miljöarbetet och vad kan vi göra med nyheter i vårt eget hem? I Gröna Labbet presenteras odlandet i en modern och futuristisk kontext.

Att laborera med tulpaner är inte svårt. Lek med former och färger, blanda med andra blommor eller vissna blad och grenar som du hittar ute, mixa och hitta roliga lösningar. Barnens avlagda gamla leksaker, tapetrullen som blev över – ja, det är bara din fantasi som sätter gränserna. Allt måste inte vara supersnyggt, det kan vara roligt också! I vissa välsorterade blomsteraffärer hittar du tulpaner på lök, de är tacksamma att experimentera med.

Vego Garden

De vegetariska vindarna blåser i stormstyrka genom våra kokbokshyllor, matlagningsprogram och restauranger. Många väljer ekologisk och hälsosam mat, gärna så närodlad som möjligt. Med detta har kopplingen mellan vad vi äter och vad vi själva odlar blivit starkare än på länge. Självförsörjning har blivit trendigt och många restauranger skyltar tydligt med lokala varor.

Att välja svenskodlade tulpaner är helt rätt. De är odlade på ett bra sätt, både för människor och miljö. Tulpaner ska du inte äta men de har definitivt en plats i köket och på matbordet. Blanda gärna med vackra grönsaker som till exempel brysselkål och grönkål. Glada färger livar upp och gör matlagningen till ett nöje och måltiden till en fest.

Placera dock tulpanerna en bit ifrån färsk frukt eftersom tulpanernas åldrande påskyndas av den etylengas som frukten avger.

Var miljösmart och välj svenskodlade tulpaner

Ta ställning och välj svenskodlade! Svenska tulpaner är odlade på ett bra sätt både för miljön och för de anställda och dessutom bidrar du till att jobben blir kvar i Sverige. De är av hög kvalitet och håller längre. Du känner igen de svenska tulpanerna genom att de är märkta med kvalitetsmärket Svenskt Sigill Klimatcertifierad och/eller ursprungsmärkningen Från Sverige.

Information
Mer information om tulpaner hittar du på: www.tulpanguiden.se