Trädgård & Grönt

​Tips för en lyckad hemester på balkongen

lyckad hemester på balkongen

I år är det läge att ställa in sig på en semester på hemmaplan. Vi har alla lite olika förutsättningar för det, och det här utskicket riktar sig främst till dig som har en balkong. Många balkonger står oanvända och fungerar kanske mest som ett förråd.

Men med växter och rätt inredning blir balkongen ett extra rum och en oas perfekt för sköna semesterdagar. Vi mår bevisligen bra av att omges av växter, så om humöret är lågt kan det vara skönt att pyssla om sina växter en stund och ta en fikapaus i det gröna.

Här kommer lite tips på hur du får balkongen att blomstra!

Gör en fin balkonglåda!

Vi ser det framför oss – böljande österrikiska balkongplanteringar med överdådig pelargonblomning. Att lyckas med att odla i en balkonglåda är inte det allra lättaste, men följer du våra råd kommer resultatet garanterat att bli bra. Så här gör du för att skapa en härlig och frodig balkongplantering:

Välj en balkonglåda med rejäl volym. Helst ska den vara 20 cm hög och 20 cm djup, oavsett längd. Det är viktigt för att växternas rötter ska få utrymme och för att växterna ska kunna utvecklas väl.

Har du inte möjlighet att ha balkonglådor i den här storleken, tex på grund av hur balkongräcket är konstruerat, är det bättre att odla i krukor, lådor eller andra kärl. Odling i för små balkonglådor blir i princip aldrig bra.
Välj en jord av hög kvalitet och fyll balkonglådan med jord.

Köp växter som fungerar utomhus och passar till det aktuella läget. Vattna upp växterna ordentligt och ta sedan ut dem ur plastkrukan som de står i.

Gör små planteringshål till växterna och ställ ner dem i balkonglådan. Tryck till jorden lätt och se till att jorden kommer på samma nivå som när växten stod i kruka.

Låt det finnas lite plats mellan växterna då de växter under sommaren.

Vattna balkonglådan ordentligt.

De flesta sommarblommor blommar rikligast i soliga lägen men det finns även sorter som fungerar fint i skugga.
Vattna dina sommarblommor regelbundet. Känn gärna med fingret hur jorden känns. Känns den torr är det läge att vattna! Varma och soliga sommardagar kan balkonglådan behöva att vattnas varje dag.

Är du bortrest kan du ta en tom petflaska och fylla den med vatten. Tryck ner den upp och ner en bit ner i jorden och vattnet kommer långsamt att sippra ut ur flaskan.

Växter behöver näring och måste därför vattnas regelbundet med svag näringslösning för att bli frodiga och friska. Alternativt kan du tillsätta långtidsverkande näring i jorden, men var i så fall observant på hur länge den räcker.