Trädgård & Grönt

​Fixa bästa grillfesten

Fixa bästa grillfesten

Ljuva sommarkvällar lockar till umgänge. Att bjuda vänner och bekanta, den närmsta familjen eller grannarna på en trevlig måltid runt grillen är för många nästan synonymt med svenska sommarkvällar. Det är ett enkelt och avslappnat sätt att umgås och sällan smakar maten så gott som när den avnjuts ute. Blomsterfrämjandet tipsar här om de små detaljerna som sätter guldkant på grillfesten och gör den till något utöver det vanliga!

Duka med säsongens växter

Plocka buketter av det som växer i trädgården eller dekorera med säsongens skörd. Dahlior, perenner, några avbrutna pelargoner, tomater i olika färger eller varför inte kryddväxter i fina krukor blir vackra blickfång när de placeras på bordet eller runt grillen.

Kryddväxter

Att använda kryddväxter är både gott och dekorativt. Det finns massor av roliga kryddväxter som både förhöjer smakerna och är vackra att se på. Basilika, rosmarin och timjan är klassiker som alltid går hem, salvia, lavendel och oregano har fina blommor och mynta finns i en uppsjö av varianter som är underbara att göra läskande drinkar av.

Grönsaksplantor

Kött och fisk i alla ära, men det är väldigt gott att även bjuda på grönsaker och inget smakar så gott som det du odlar själv och skördar direkt innan det ska ätas. Har du inte tålamod och tid att dra upp dina plantor själv finns bra grönsaksplantor i trädgårdsbutikerna. Plantera om dem i större krukor när du kommer hem och sedan tar det inte lång tid innan du får egen skörd. Bjud på chili, tomater, gurka och aubergin!

Sommarblommor

Plantera stora krukor, korgar, balkonglådor eller amplar med sommarblommor. De bidrar med färg, dofter och festkänsla. Väldigt snyggt är det också att mixa sommarblommor och grönsaker. Svartkål finns till exempel att köpa i kruka och den är osannolikt tjusig, både på egen hand och tillsammans med andra växter.

Dekorera med blommor

Det finns en hel del ätbara blommor. Bland kryddväxterna har till exempel gräslök och gurkört vackra blommor som passar utmärkt att dekorera maten med. Det finns även ätbara prydnadsväxter som kryddtagetes och krasse, deras blommor är fina att lägga i salladen eller på efterrätten. Är du ute i god tid med planeringen är det effektfullt att frysa in blommor i iskuber som läggs i bål och drinkar.

Håll drycken kall

En vacker zinkbalja fylld med is och några snittblommor håller drycken kall under kvällen och är även dekorativ att titta på.

Bygg på höjden

Det är fint att bygga på höjden. Några girlanger med vimplar, en ljusslinga eller några flaggor över bordet skapar ytterligare en dimension. Amplar och lyktor i träden är också festligt.

Lycka till!