Prylar

Möt Ulrika Nordenstam, innovatören bakom smart hake med kodlås

Ulrika Nordenstam

Ulrika Nordenstam är entreprenör med IT-bakgrund och lärarexamen. Hon bor nära Landvetter flygplats i Hällingsjö (GOT) och jobbar som lärare i Borås och driver GOT Airbnb samt företaget Northern Well.

Allt började när Ulrika hade gård med islandshästar med många uteritter och clinics på andra platser. Är man i sitt eget stall så har man förstås sadelhängare men var skulle man hänga sin sadel när man är gäst? Ulrika lade märke till att det var många som bara lade sin fina sadel och träns på marken.

– Jag bestämde mig för att lösa problemet och utvecklade en portabel och flexibel sadelhängare som fick heta Hitch, berättar Ulrika. Jag tog samtidigt fram Loop – en hängare som kan sättas fast överallt utan extra fästen eller montering. Sedan starten har jag tagit fram konceptet med olika hakar och idag har jag ett produktsortiment som spänner över fler områden än just häst.

Bra utbyte med lokal uppfinnareförening
Från idé till första färdiga produkten för marknaden tog det cirka 1 år. Ulrika började med att kontakta ALMI som i sin tur gjorde en marknadsgranskning. Almi satte också Ulrika i kontakt med den lokala uppfinnareföreningen där likasinnade kunde bolla idéer under sekretess.

– Där fick jag tips om hur jag skulle kunna gå vidare, säger Ulrika, och via ett lokalt företag fick jag kontakt med en producent i Kina.

Fram till verklig produkt var det många steg och det krävdes flera prototyper och tester av olika lösningar. Det mesta tog lång tid och det var svårt att hitta material och möjligheter att kunna testa idéerna. Det krävdes också många turer kring förpackning, EAN-koder och websida. Ytterligare en utmaning för Ulrika har varit att skydda sina innovatioer.

– Att patentera och skydda det man gör som uppfinnare är en stor utmaning, berättar Ulrika. Jag har lyckats få ett tekniskt patent på HITCH och har flera mönsterskydd/designpatent på andra produkter. Ändå fick jag höra och se att ett större företag plagierade min designade hake. Det är inte kul att jobba med något under lång tid och söka efter lösningar som någon annan sedan bara tar och gör till sitt.

Tillverkning som kräver tålamod
Sedan start har Ulrika all tillverkning i Kina vilket kräver både tålamod och att man har en kontakt som förstår den tillverkande marknaden.

– Jag har lärt mig väldigt mycket om hur man kommunicerar sin idé bra, säger Ulrika, men också att man inte kan vara tillräckligt noga med hur mycket information som krävs för att produkten ska bli så som man tänkt. Dokumentation i text, bild och video är bra och Skype har hjälpt enormt mycket.

karbinhake med kodlåsUlrika senaste produkt är en karbinhake med kodlås. Den har större omfång än de flesta andra och är användbar för att låsa cykeln, låsa fast jackan i kapprummet eller väskan på café. Alltså inte ge tillfället till tjuven. Eftersom den väger väldigt lite är den enkel att alltid ha med i fickan.

– Jag fann att vanliga hänglås var tunga och för smala i många fall, berättar Ulrika. Dessutom inte särskilt snygga. Karbinhaken med kodlås är dessutom väldigt hållbaroch med en kod istället för nyckel.

”Som entrepenör ser man affärsidéer där något saknas”
Många undrar hur Ulrika orkar hålla på och uveckla produkter som ska säljas till andra istället för att bara göra en grej till sig själv för att lösa problemet.

– Men det är ju där entreprenören kommer in, säger Ulrika. Man ser affärsidéer och att det finns något som fattas på marknaden. Det är enormt tillfredsställande att se sin produkt klar att säljas.

– Nästa affärsidé jag har är en plattform/app så det blir en helt ny resa som börjar och jag hoppas jag hinner med innan jag blir för gammal. Det är ju så kul!