Hemma Inredning

Styla hemmet med rokoko

Rokoko Inredning

Rokokostilen hade sin glansperiod i de europeiska hoven under andra hälften av 1700-talet. Perioden utmärkte sig genom asymmetriska dekorationer och möblemang med buktande former. Hur går man tillväga för att få lite 1700-tals stjärnglans på sin bostad idag? Nedan följer några tips för att ge din inredning en touch av rokoko.

Musslan, snäckan och rosen

Favoritmotiven under rokokoperioden var musslan, snäckan och rosen, men också andra diverse blommotiv. Detta går att uppmärksamma när man inreder sitt hem med rokokokänsla, exempelvis genom inramade småtavlor av motiven, eller som dekor på textilier. Även den äkta varan går att pryda hemmet med, så som en bukett rosor i en vas, eller vackra snäckskal på ett fat.

Kineserier

Kinesisk inspiration var vanlig under finare kretsar under rokokon, men föremålen behövde för den delen inte vara tillverkade i Kina. Kineserier kallas de europeiska efterbildningarna av den östasiatiska arkitekturen, designen och konsthantverken. Inredning med kinesisk inspiration finns gott om även idag, i alltifrån porslin och buddhafigurer till tapeter och möbeldekor.

Rokokons favoritfärger

Den som funderar över rokokons favoritfärger kan ta en titt på Kina slott på Drottningholm. Slottet är ett enastående exempel på svenska rokokons storhetstid. Förutom den tydliga inspirationen från Kina syns rokokons favoritfärger okraguld, grågrönt och ljusrödbrunt. Hur vacker färgkombinationen blir ser man tydligt på Kina slott, samma lyckosamma färgval kan man givetvis ta med sig in i det egna hemmet.

Soffan och byrån

Inte alla har plats med en rokokosoffa i sitt hem, men för den som har det så kan de vackra skapelserna i böljande former ofta fyndas för mindre summor på loppis och auktioner, ibland kan man ännu finna möbeln i sitt, om än något slitna, originaltyg. Har man inte plats för en hel soffa kommer rokokobyrån bli ett smycke i ditt rokoko-inspirerade hem.

En rokokobyrå är förutom för sin böljande form, känd för sina rikt utsmyckade nyckelskyltar och handtag i brännförgylld brons. Ofta finner man dem omålade i vackert trä med sparsamt skuren dekor, men modernare versioner kan ofta hittas i vitt och svart, antingen de är nyproducerade eller om man låtit måla om äldre exemplar.

S-formade ben

Ben med en viss s-form återfinns ofta på rokokostolar, hurtsar, sidobord och övrigt möblemang. Men inredningsdetaljerna behöver inte vara så gamla för att man ska finna samma former idag. Hur benen ska konstrueras har varierat genom tiderna, och man har låtit sig inspireras av rokokodesign långt senare, och gör så än idag. Hör man inte själv till den hantverkskunniga sorten som själv kan skapa vackra stol- och bordsben med mjuka s-former så återfinns detta i många inredningsbutiker, bara man vet vad man ska leta efter.

Kakelugnen

Kakelugnen var en viktig pjäs för den som var intresserad av inredning i finare kretsar under slutet av 1700-talet. Den dekorerades vackert i utsökta mönster av exempelvis blomstermotiv. Har man plats och möjlighet att installera en kakelugn i sitt hem, så har man med enkelhet en inredningspjäs som stått sig genom de senaste 300 åren, och som troligtvis kommer smycka och värma långt in i framtiden.