Hemma

Många föredrar hemmamys framför utehäng

hemmamys framför utehäng

Är du anhängare av JOMO – Joy of Missing Out? Den nya mystrenden är stark och tydlig och handlar om alla oss som föredrar att stanna hemma och kanske till och med ljuga för att slippa sociala engagemang. En färsk undersökning från svenska braskamintillverkaren Contura visar att inte mindre än 63 procent av svenskarna föredrar mys i hemmet med en mysig brasa, en film eller en bra bok framför att delta i en social aktivitet.

– Vi på Contura har länge märkt av en ökande trend mot hemmamys och nu har vi fått den bekräftad, säger Catharina Björkman, marknadskommunikationschef, Contura.

Hört talas om FOMO – Fear of Missing Out? Nu kommer JOMO – Joy of Missing Out. När vintersäsongen kommer är det många av oss som ratar sociala aktiviteter till förmån för hemmamys. Hela 63 procent av svenskarna uppger att de föredrar att stanna hemma och i mindre städer är siffran så hög som 72 procent. 44 procent uppger att de till och med ljugit för att slippa delta i sociala åtaganden, och i storstäder uppger över hälften (55 procent) att de ljugit.

– Mystrenden har tagit världen med storm och i medier över allt talar man om ”hygge”, det skandinaviska sättet att mysa. Det märks framför allt under vinterhalvåret och vi på Contura ser att allt fler satsar allt mer på trivsel i sina hem genom att installera en braskamin och bara i år har försäljningen ökat med drygt 15 procent trots flera milda vintrar i rad, säger Catharina Björkman.

Tidigare undersökningar som Contura står bakom visar att hela 8 av 10 svenskar upplever lycka när de eldar i sin braskamin, och allra lyckligast blir norrlänningarna. Contura har tillverkat svenska braskaminer i hjärtat av Småland sedan 60-talet och dagens kaminer förenar svensk gedigen ingenjörskonst med modern design för det moderna rummet.

Korta fakta om JOMO och svenskarna:

  • 63% av svenskarna föredrar att stanna hemma jämfört med att delta i en social aktivitet (72 % av boende i småstad).
  • Minst sugna att delta i sociala aktiviteter var arbetare (endast 24%) – medan nära dubbelt så många egenföretagare kunde tänka sig att delta i sociala aktiviteter (43%).
  • 44% har ljugit för slippa delta i sociala åtaganden under vintersäsongen – mest ljuger unga 18-34 år (55%) och minst ljuger äldre 55+(34%).
  • Storstadsbor, och studenter och arbetare ljuger mest för att slippa undan sociala aktiviteter – 55% av boende i storstad och 54% respektive 53% av studenterna ljuger.
  • Nära en tredjedel uppger att de bara inte orkar medverka i en social aktivitet (29%) och nästan lika många att de föredrar att stanna hemma (26%). Dubbelt så många låginkomsttagare som höginkomsttagare uppger att de saknar ork (37% mot 19%). Få angav dock jobbstress, att det är kallt ute eller att transporten var jobbig som orsak.
  • De som stannar hemma lockas av att hänga med familjen (31%), se på film (20%), läsa (12%) och tända brasa (8%). På landsorten var det nära dubbelt så många som stannade hemma för att tända brasa (15%).

*Undersökningen är genomförd av opinions- och marknadsundersökningsföretaget YouGov. Under perioden 28-31 oktober har sammanlagt 1007 intervjuer via internet genomförts med män och kvinnor 18 år och äldre i Sverige.